Slovenska izvolitev v VS OZN: komentar

Za več slovenskih medijev sem komentiral prepričljivo zmago Slovenije v tekmi za nastalni sedež v VS OZN:

Ključne razloge za tako odločno zmago že v prvem krogu bi pripisal trem dejavnikom.

Prvič, tudi večina držav razvijajočega sveta je v luči globalnih neravnovesij, ki jih je dodatno pognala vojna v Ukrajini (prehranska varnost), presodila, da je Slovenija bistveno bolj primerna članica VS OZN kot Belorusija, ki aktivno sodeluje v agresorski vojni. Dosežena podpora Belorusiji je tudi domet Rusije v svetovnem kontekstu, ki seveda ni zanemarljiv, ni pa tudi takšen, kot bi si ga Rusija želela.

Drugič, Kitajska se ni odločila za mobilizacijo svojega političnega in ekonomskega vpliva v državah tretjega sveta proti Sloveniji kot jasno profilirani kandidatki Zahoda; slednje bi seveda lahko bilo mogoče v luči novo nastajajoče globalne blokovske delitve.

In tretjič, je nedvomno tudi zasluga MZZ in slovenske diplomacije, ki je kandidaturo izpeljala profesionalno ter pri tem ni naredila večjih napak ali zdrsov. Izvolitev je lahko odlična priložnost za nov razvojni korak v smeri bolj ambiciozne slovenske zunanje politike, tako z vidika širitve diplomatske mreže kot tudi gospodarske diplomacije in krepitve ugleda v svetu.

Več o vtisih in drugih odzovoh po uspešni kandidaturi tukaj:

Sharing is caring!