Dnevnik: komentar eksplozij na plinovodu Severni tok

Evropska komisija je napovedala nov sklop sankcij proti Rusiji sredi vojne vihre, ki se zaostruje s skorajšnjo rusko pripojitvijo zasedenih ukrajinskih regij. Ob tem so se zgodile še nepojasnjene eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2.

Dr. Denis Mancevič, strokovnjak za mednarodna in energetska vprašanja, sicer pa direktor svetovalnega podjetja Herman & partnerji, razlaga, da je Rusija v preteklih mesecih z različno dinamiko in intenziteto uporabila več vzvodov za pogojevanje svojih stališč. Ob grožnji uporabe jedrskega orožja in igranju s prehrambno varnostjo je eden od teh vzvodov pritiska predstavljala tudi energetika. »V preteklosti je Rusija sabotaže plinovodov ali infrastrukture za tranzit že uporabljala tudi proti svojim zaveznikom, kot je bil Turkmenistan. Države, ki so lahko veliki izvozniki energentov in bi z ruskega položaja na svetovnih trgih lahko predstavljale tveganje, je hotela nadzorovati. Turkmenistan nima dostopa do odprtega morja in je tranzitno odvisen od Rusije,« pravi Mancevič.

Po njegovi oceni bi lahko zdaj Rusija še bolj zmanjšala dobave plina Evropi ali pa bi lahko v Severnem morju prišlo do novih sabotažnih dejanj, za kar ima Rusija ustrezne zmogljivosti. »Glede na to, da Zahod še naprej podpira Ukrajino in je uspela na bojišču vzpostaviti neko ravnotežje, so to nadaljnji vzvodi, ki jih Moskva še lahko uporabi,« pravi.

Celoten članek dostopen tukaj: https://www.dnevnik.si/1042997795/svet/eksplozije-na-plinovodih-uvod-v-aneksije

Sharing is caring!