Aktualno o TikToku: Če je storitev v digitalnem svetu ponujena brezplačno, smo produkt uporabniki

V luči vedno ostrejšega politično-tehnološkega zaostrovanja med ZDA in Kitajsko sem za Val202 spregovoril o aktualnem dogajanju okrog aplikacije TikTok, digitalizacijskih trendih in občutljivosti osebnih podatkov v digitalnem svetu (in še posebej na družbenih omrežjih).

V nadaljevanju nekaj poudarkov intervjuja, celotni prispevek pa dostopen tukaj.

“Na Kitajskem se na račun velikega domačega trga v zadnjih dveh desetletjih razvila kopica zasebnih podjetij, ki so v prvi vrsti izkoristila domači trg z vsem obsegom, s količino prebivalstva in količino podatkov, da so zrasla v pomembne mednarodne igralce. Ko enkrat zrasteš na Kitajskem, začneš prodirati tudi na druge globalne trge.” – dr. Denis Mancevič, doktor družboslovnih in humanističnih znanosti, direktor in partner v podjetju Herman&Partnerji.

“Mislim, da se potrošniki premalo zavedamo, da če nam je neka storitev v digitalnem svetu ponujena brezplačno, smo mi sami produkt. Naši podatki so produkt. V zadnjih desetih, petnajstih letih smo priča izjemno hitremu trendu, ko smo se posamezniki pripravljeni odreči veliki količini zasebnosti v zameno za neke priročne stvari, ki nam jih ponudnik ponuja – bodisi je to hitrejša ali boljša uporabniška izkušnja bodisi so to že minimalni popusti. Večina izmed nas deluje na tak način podzavestno.” 

Sharing is caring!